// Wyłączenie komentarzy na wszystkich stronach i wpisach function disable_comments_globally() { // Wyłącz komentarze na stronach update_option('page_comments', false); // Wyłącz komentarze na wpisach update_option('comments_notify', false); update_option('comments_moderation', '0'); update_option('comment_registration', false); } // Wywołaj funkcję przy aktywacji motyki add_action('after_setup_theme', 'disable_comments_globally'); // Ukryj opcje komentarzy z panelu administracyjnego function hide_comments_admin_menu() { remove_menu_page('edit-comments.php'); } // Wywołaj funkcję przy ładowaniu panelu administracyjnego add_action('admin_menu', 'hide_comments_admin_menu'); // Wyłącz obsługę komentarzy na stronach i wpisach function disable_comments_post_types_support() { $post_types = get_post_types(); foreach ($post_types as $post_type) { if (post_type_supports($post_type, 'comments')) { remove_post_type_support($post_type, 'comments'); remove_post_type_support($post_type, 'trackbacks'); } } } // Wywołaj funkcję na akcji init add_action('init', 'disable_comments_post_types_support'); Historia Kawy - Kava.XMC.pl ☕ Blog o Kawie

WWW.KAVA.XMC.PL

*** Translator ***

ArabicChinese (Simplified)DanishDutchEnglishFrenchGermanHebrewHungarianItalianJapaneseKoreanPolishPortugueseRussianSpanishSwedishTurkishUkrainian

» Historia Kawy

Kawusia jest zawsze smaczna i zdrowa System po crashu wstaje od nowa :-).

Według jednej z legend kawę odkryły… kozy, które po zjedzeniu owoców z krzewu kawowca brykały bardziej niż zwykle co zastanowiło ich pasterza, który również spróbował czerwonych owoców i poczuł się ożywiony, zapomniał o zmęczeniu i chęci snu. Inna legenda mówi, że kawę odkryli mnisi w Etiopii, którzy przygotowywali wywar z owoców kawy aby móc spędzać długie nocne godziny na modlitwach.

Trudno dociec jak było naprawdę, ale faktem jest, że kawa pochodzi z okolic obecnej Etiopii. Na początku była ona spożywana (jej owoce) sporadycznie w razie potrzeby, np. bitwy międzyplemiennej, aby wojownicy nie stracili sił. Krzewy prawdopodobnie zaczęto uprawiać w V lub VI w. n.e. Nie wiadomo też kto wymyślił palenie kawy, prawdopodobnie ktoś przypadkiem ją spalił i wtedy odkryto jej niezwykły aromat.

Gorący napój zaczęto podawać dopiero w średniowieczu. Przez chrześcijan kawa długo uznawana była za napój szatański (bo pochodzący z krajów arabskich). Dyskusje musiał rozstrzygnąć w XVI w. papież Klemens VIII, któremu kawa zasmakowała jednak, wobec czego uznał, że „szatana trzeba wypędzić, a kawę uczynić napojem chrześcijan”.

800 p.n.e
W Jemenie powstały pierwsze plantacje kawy.

VI wiek n.e.
Początki uprawy w Jemenie Coffea arabica z nasion sprowadzonych z Sudanu i Wyżyny Abisyńskiej. Jemen stał się głównym producentem kawy na świecie.

XVII wiek
W Europie po raz pierwszy dodano do kawowego naparu czekoladę (kakao).

1607
Kawa pojawiła się w Ameryce Północnej za sprawą urodzonego w Anglii znanego podróżnika, żołnierza i kapitana żaglowca Johna Smitha (1579-1631).

1683
Po bitwie z Turkami (12 września) kawa dotarła do Wiednia. W Wiedniu powstała pierwsza kawiarnia o nazwie „Zur Blaue Flasche” („Pod Błękitną Butelką”), założona przez Franciszka Jerzego Kulczyckiego. Za sprawą Williama Penna, angielskiego przywódcy kwakrów i rzecznika wolności, kawa dotarła do Pensylwanii. Z tego roku pochodzi pierwsza pisemna wzmianka o zakupie kawy w Ameryce Północnej. Penn zapłacił za funt kawy 4,68 $.

W Nowym Jorku powstał pierwszy rynek zielonej kawy, będący zalążkiem późniejszej giełdy. W Wenecji otwarto kawiarnię (Bottega del Caffe wł. kawiarnia), której nazwa nie przetrwała do naszych czasów. To pierwsza kawiarnia, o której wspominają kroniki miasta.

1711
We Francji po raz pierwszy zaparzono kawę w dzbanku z przykrywką. Otwarto pierwszą kawiarnię w Pradze. Rozpoczęto regularne dostawy kawy z Dżakarty (Jawa) do Amsterdamu. Holenderski dwór w rewanżu za przychylność i pomoc przesłał królowi francuskiemu Ludwikowi XIV kilka sadzonek kawy. Drzewka posadzono w paryskim Jardin des Plantes. Stały się one przodkami większości drzew kawowych wyhodowanych później w Ameryce Środkowej i Południowej, na Karaibach i na wyspie Bourbon (obecnie Reunion).

1733
Biskup piński Jerzy Bułhak wydał na zakup kawy sumę równą jednej czwartej kosztów zakupu wina, co w czasach, kiedy wina pito bardzo dużo, stanowiło ogromną kwotę.

ok.1734
Jan Sebastian Bach skomponował „Kantatę o kawie”, która była jego głosem w sporze zwolenników i przeciwników kawy. Kompozytor był znany z wielkiego umiłowania czarnego napoju.

pk.1736
Dworzanin króla Augusta III otworzył w Warszawie kawiarnię za żelazną Bramą. Jak twierdzili jemu współcześni, była to „kawiarnia dla szerokich mas plebejskich”.

1736
Na Portoryko posadzono pierwsze, przywiezione z Martyniki, drzewa kawowe.

1738
W Białej Podlaskiej powstała, założona przez Annę z Sanguszków Radziwiłłową, manufaktura fajansu wyrabiająca m.in. serwisy do kawy.

1877
Ostatnie plantacje kawy na Cejlonie (Sri Lanka) uległy likwidacji. Ich miejsce zajęły plantacje herbaty.

1878
Amerykańska firma Chase and Sanborn wyprodukowała pierwszą puszkę z kawą mieloną.

1900
W Budapeszcie (Węgry) działało 600 kawiarni, a sam Budapeszt podobnie jak Wiedeń nazywano miastem kawiarni. Kawiarnie utrzymane były w tradycyjnym stylu, czyli mieściły się w obszernych lokalach o dyskretnie urządzonych wnętrzach, a klientów wabiły ogromnymi szybami wystawowymi i stale otwartymi drzwiami wejściowymi. W wyniku spadku cen kawy skończył się napływ europejskich osadników (colonos) do Brazylii. Francuski chemik Nicolai podjął pierwsze próby usunięcia kofeiny z ziaren surowej kawy.

1918
W Gdańsku powstała Kaiserskaffegeschaft, posiadająca liczne filie w Wielkopolsce i na Pomorzu. Nie chcąc zrażać polskich konsumentów niemiecką nazwą firmy, utworzono w Gdyni spółkę o nazwie Wielkopolski Skład Kawy.

Stanisław Milachowski założył w Poznaniu (przy ulicy Ratajczaka) sklep z kawą i herbatą.

29 listopada w małej kawiarence Życkiego (właściciela znanej kawiarni „Udziałowa”) na Nowym Świecie w Warszawie zawiązano Komitet Wykonawczy Kawiarni Poetów. W tym dniu kawiarnia przybrała nazwę „Pod Pikadorem”, stając się miejscem spotkań artystów na wzór popularnych w Moskwie kawiarni poetów. W lokalu miały miejsce pierwsze publiczne występy grupy młodych poetów, którzy utworzyli później formacją znaną jako Skamander.

1925
Rząd Federalny Brazylii powołał Instytut Ochrony Kawy (Permanent Coffee Defense Institute), którego zadaniem było utrzymanie stałych cen kawy i ograniczanie nadmiernej produkcji.

1935
Jabez Burns opatentował nowy, zmodyfikowany prażarnik i zmienioną technologię prażenia zwaną termiczną metodą Burnsa.

1994
W Panamie wyprodukowano 2 tys. worków najlepszej Coffea arabica odmiany Cafe Volcan Baru. Kawa ziarnista powróciła do łask. W Stanach Zjednoczonych, wytworzył się zwyczaj picia kawy świeżo zmielonej. W sieci popularnych kafejek „Dunkle-Danun” w Stanach Zjednoczonych ustawiono zaparzacze z wbudowanymi młynkami, do których wsypuje się ziarno, mieli je i natychmiast zaparza. Firma Posti przekształciła się w spółkę pracowniczą i przyjęła nazwę Poznańska Palarnia Kawy Astra.

1995
Światowe zbiory kawy osiągają 5442 tys. ton. Ukazała się książka Jona Thorna The Coffee Companion: A Connoisseurs Guide to the Worlds Best Brews, popularny przewodnik dla koneserów.

1996
W Starej Białej koło Płocka uruchomiono Palarnię Kawy „Macro” oferującą kawę kolumbijską.

1999
W Piotrkowie Trybunalskim powstała Palarnia Kawy „Cafe Roma”, która zajmuje się m.in. zaopatrywaniem w kawę sklepy kolonialne .

2001
The International Coffee Organization zrzeszała sześćdziesiąt krajów-producentów i eksporterów kawy. W Suwałkach powstała palarnia kawy Sido Cafe.

2002
Ukazała się Coffee, Discovering, Exploring, Enjoying, książka o kawie autorstwa Hattie Ellis.

2004
Spożycie kawy bezkofeinowej w Europie wynosi 10-14% ogólnego spożycia kawy. Brazylia, Wietnam i Kolumbia to najwięksi światowi eksporterzy kawy. Skandynawowie piją najwięcej kawy na świecie (12-13 kg na mieszkańca rocznie).